Sustainable Agarwood Production in Aquilaria Trees







Mazalan Mohamed dari Gua Musang menjual minyak gaharu pada harga RM420 untuk 12 gram di pasaran Dubai dan Bahrain.
![]() |
|
TATKALA menaip perkataan 'gaharu' di laman web, bersusun alamat laman web dari Indonesia pada skrin komputer. Masing-masing mempromosikan minyak gaharu atau lebih dikenali sebagai agarwood oil di peringkat dunia.
Minyak yang menghasilkan aroma yang mewangi ini mendapat permintaan yang amat tinggi di Timur Tengah, terutamanya Arab Saudi dan Dubai, berikutan adat masyarakat di sana yang gemarkan wangi-wangian. Ia sama ada dicampur dengan minyak lain untuk menghasilkan minyak wangi atau minyak atar, atau dijual tulen.
Malaysia sebaliknya lebih cenderung untuk mengeksport hasil kayu ini dalam bentuk kepingan kayu karas atau damar gaharu berbanding minyak yang diekstrak.
Malah sehingga tahun 1997, Lembaga Perkayuan Malaysia (MTC) melaporkan bahawa negara ini pernah mengeksport gaharu dalam bentuk kepingan bernilai lebih RM50 juta dalam tempoh lima tahun.
"Saya sudah terlibat dalam perniagaan karas-gaharu ini sejak 18 tahun lalu. Tujuh tahun pertama saya mulakan dengan menjual kepingan kayu karas dan damarnya sahaja, sama ada ke pasaran Thailand ataupun tempatan.
"Tetapi setelah melihat cara kayu-kayu ini diproses serta pulangan yang cukup lumayan daripada penjualan minyaknya, saya memutuskan untuk pergi lebih jauh," ujar Mazalan Mohamed, 40, yang ditemui di kilang memproses minyak gaharunya yang terletak di Kampung Star Baru, Gua Musang, Kelantan.
![]() |
Mesin pengisar yang didatangkan dari Thailand |
Mazalan turut beroperasi tanpa orang tengah, selain mengubah pendekatan perniagaan dengan menjual minyak gaharu berbanding sekadar kepingan kayu karas.
Jika sebelum ini Mazalan hanya memenuhi permintaan Thailand dan tempatan, kini minyak gaharu keluaran PMW Enterprise sudah berada dalam pasaran Dubai, Arab Saudi dan Bahrain.
Menjenguk kilang-kilang pemprosesannya, bahang yang berkuap di dalam dirian sederhana itu tidak sedikit pun melunturkan semangat krew EKSTRA untuk meninjau lanjut.
Kedatangan yang disambut dengan pemandangan dua wanita berusia yang sedang mencincang kepingan kayu karas yang memenuhi ruang lantai menambah lagi keinginan untuk meneroka.
Biarpun bertubuh kurus dan sudah berusia, kedua-dua wanita ini pantas saja melakukan kerja. Sekali-sekala melemparkan senyuman ke arah kami, tangan mereka terus menghentak parang dalam genggaman.
Potongan kayu karas itu kemudiannya dimasukkan ke dalam sebuah mesin pengisar yang berdiri tegap di satu sudut. Kongsi Mazalan, mesin itu berharga tidak kurang daripada RM12,500 sebuah.
"Hasil kisaran kemudiannya diperam di dalam air selama dua minggu. Selepas itu ia akan dikeringkan. Untuk karas gred rendah, kami asingkan untuk dijual bagi membuat colok.
"Hasil daripada karas gred bermutu lebih tinggi akan dimasak di dalam dapur antara lima hingga 10 hari, bergantung kepada gred, untuk mengekstrak minyaknya," jelas anak kelahiran Kampung Chasi, Tok Uban, Pasir Mas, Kelantan ini.
Bahagian pemprosesan yang menggunakan teknologi yang 'diimport' dari Thailand ini memperlihatkan 60 dapur berbaris panjang dengan setiap satunya dilengkapi tong gas sendiri. Kata Mazalan, kos keseluruhan pembinaan dapur ini ialah RM50,000.
"Satu pusingan memasak serbuk kayu karas untuk gred C rendah, yang mengambil masa lima hari, menghabiskan sehingga dua tong gas 16.5 kilogram.
"Tetapi untuk gred C tinggi dan ke atas yang dimasak sehingga 10 hari, empat tong gas yang sama diperlukan," tambah bapa kepada empat orang anak ini.
Selepas lima hari, minyak gaharu akan terkumpul di dalam tabung suling dan terapung di lapisan atas permukaan air. Ekstrak ini akan 'dikutip' pada setiap lima hari mengikut jadual yang ditetapkan.
Mendirikan tiga buah kilang, dengan sebuah di Bukit Beruntung, Selangor, Mazalan berkata pemprosesan dijalankan 24 jam sehari. Ini kerana jika api dapur dimatikan, proses pemanasan akan menggunakan lebih banyak gas dan memakan masa.
Untuk tujuan eksport, Mazalan menyimpan minyak gaharu yang telah dikumpul ke dalam botol aluminium bermuatan 1.2 liter. Dalam sebulan, dapur itu dapat menghasilkan enam botol aluminium minyak gaharu.
"Minyak ini dijual pada harga RM420 setiap 12 gram, iaitu menyamai satu botol tolal.
"Kami dapat menjual pada harga ini kerana kami dapat menyediakan minyak gaharu yang pekat sebagaimana diminta pembeli," katanya yang menjelaskan, semakin pekat minyak gaharu, semakin tinggi nilainya.
The Agarwood or Gaharu Tree (also known as Wood of the Gods) produces the raw material for incense, perfumes or fragrant and even alternative medicine.
The scientific name for Gaharu is Aquilaria and is also known as scented wood in the old days.
Usage of Gaharu
The “Wood of the Gods” has been traded and highly appreciated for thousands of years. This resinous wood is used as incense, for medicinal purposes, and pure resin in distilled form is used as perfume and perfume component.
Value of Gaharu
The value of first-grade Agarwood is extremely high. A whole range of qualities and products is on the market varying with geographical location and cultural deposition. Prices range from a few dollars per kilo for the lowest quality to over thirty thousand US dollars for top quality oil and resinous wood.
Recorded scientific knowledge concerning gaharu and Aquilaria dates back several centuries to the journals of the first explorers, traders, and naturalists to Asia.
Scientific research in tropical forestry and agriculture undertaken in the 19th and early 20th centuries focused on species of significant commercial value to the colonial trading companies—most notably tea, coffee, cacao, and rubber. Research interest in Aquilaria and its primary product, gaharu, has been sporadic at best.
Most publications have focused on Aquilaria’s botanical characteristics, its products and their uses, occasionally on processing techniques, and later on mechanical properties, wood structure, and chemical properties. Some of the first controlled, scientific experiments with Aquilaria and gaharu production began in India in the late 1920s (Beniwal 1989).
Over the next few decades, only a handful of research reports were published. Between 1970 and 1994, only 22 articles were produced, with more than three-quarters appearing in the last decade and a half. The pattern that emerges across the range of research topics related to Aquilaria indicates an upsurge of interest, both in consumer as well as producer countries, with the increase in commercial activity. Compared with the previous decade, the number of research articles on this species trebled over the last decade.
Across the spectrum of topics, including research on chemical, botanical, and mycological aspects, roughly twice as many publications have appeared on chemical analysis, especially from Japanese scientists interested in biosynthesis. Information from researchers and traders in Southeast Asia indicates that field trials testing various regeneration methods and inoculation protocols are being conducted in Bhutan, Burma, Thailand, Indonesia, Vietnam, and Laos. Little of this research has been published and it may well be retained as proprietary information given the potential lucrative profits to be made from the successful domestication of gaharu production.
What is Aquilaria?
Aquilaria is a genus of eight species of trees in the Thymelaeaceae Aetoxylon sympetalum native to southeast Asia. They occur particularly in the rain forests of Indonesia, Thailand, Cambodia, Laos, Vietnam, Malaysia, and Northern India. The trees grow to 6-20 m tall. The leaves are alternate, 5-11 cm long and 2-4 cm broad, with a short acuminate apex and an entire margin. The flowers are yellowish-green, produced in an umbel; the fruit is a woody capsule 2.5-3 cm long.
The genus is best known as the principal producer of the resin-inpregnated agarwood, especially Aquilaria malaccensis. The depletion of wild trees from indiscriminate cutting for agarwood has resulted in the trees being listed and proteced as an endangered species. Projects are currently underway in some countries in southeast Asia to infect cultivated Aquilaria trees artificially to produce agarwood in a sustainable manner.
GOPENG 19 Jan. - Sama ada percaya atau tidak, seseorang itu boleh menjadi jutawan hanya dalam tempoh sekurang-kurangnya tujuh tahun jika menanam sebanyak 400 pokok gaharu di kawasan seluas 0.4 hektar.
Ini bermakna, berdasarkan harga pasaran, setiap pokok gaharu yang berusia antara tujuh hingga sepuluh tahun mempunyai nilai antara RM5,000 hingga RM20,000 sepokok.
Sememangnya pokok gaharu mempunyai nilai yang sangat tinggi dan ia merupakan faktor utama mengapa David Ho Kwan Meng sanggup berbelanja besar mengusahakan ladang gaharu pertama di negara ini.
Beliau yang telah hampir 20 tahun berkecimpung dalam penanaman pokok gaharu kini mula mengorak langkah dengan lebih agresif apabila bertekad mengusahakan ladang gaharu seluas 113 hektar di sini.
''Dahulu saya tidak mampu untuk menanam pokok gaharu dalam jumlah yang banyak kerana kosnya agak tinggi iaitu sekitar RM15,000 bagi setiap 0.4 hektar.
''Sekarang, selepas anak-anak habis belajar barulah saya boleh buat tanaman secara besar-besaran di kawasan seluas 113 hektar ini kerana yakin ia bakal mendatangkan hasil cukup lumayan," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini hari ini.
David yang merupakan Pengarah Urusan Gaharu Technologies Sdn. Bhd. berkata, punca utama mengapa pokok gaharu amat bernilai tinggi adalah kerana ia boleh diproses untuk menghasilkan produk kesukaan ramai iaitu minyak wangi.
Selain itu, ia juga boleh menghasilkan pelbagai haruman yang sentiasa mempunyai permintaan tinggi sejak zaman berzaman.
Pada masa yang sama, daun-daun pokok gaharu boleh dijadikan produk teh hijau yang kini menjadi kegemaran ramai kerana mempunyai aroma yang menyegarkan selain rasanya yang cukup lazat.
Menurut David, minyak kayu gaharu juga boleh dijadikan sebagai bahan menghasilkan kosmetik kecantikan.
Katanya, tidak cukup dengan itu akar-akar kayu pokok gaharu ini pula boleh dijadikan produk ubat-ubatan.
''Sebab itulah pokok gaharu ini mempunyai nilai yang sangat tinggi. Malah nilai sebatang pokok gaharu boleh mencecah sehingga RM3 juta ringgit jika mempunyai minyak yang banyak.
''Namun kebiasaannya pokok gaharu yang bernilai jutaan ringgit itu berumur antara 20 hingga 30 tahun dan dari jenis baka yang baik," katanya.
Menurut David, teknologi yang dihasilkan syarikatnya telah membolehkan pokok gaharu boleh dijual dalam tempoh lebih singkat iaitu sekitar tujuh hingga sepuluh tahun berbanding 20 tahun pada masa lalu.
''Ini kerana pokok gaharu yang kami hasilkan adalah jenis kacukan, dalam tempoh tujuh tahun ia sudah boleh ditebang kerana sudah cukup besar dan mempunyai minyak yang banyak.
''Jika orang menanam pokok gaharu baka lain, tidak semestinya ia boleh mendatangkan hasil seperti pokok gaharu yang kami hasilkan.
''Penjagaan pokok gaharu juga mudah tetapi mesti dilaksanakan dengan betul. Kita akan menyuntiknya dengan hormon apabila sudah berusia enam tahun supaya ia benar-benar berkualiti," katanya.
Beliau berkata, pihak syarikat tidak akan menghalang mana-mana pihak mengusahakan ladang gaharu malah menggalakkan mereka menceburi bidang tersebut.
Tambahan pula, syarikatnya sudah mula menjual baka pokok gaharu pada harga RM30 sepokok jika orang ramai berminat menceburi bidang berkenaan.
''Kami sudah sampai ke peringkat lebih tinggi sekarang dan bercadang untuk membina kilang sendiri bagi mengeluarkan minyak daripada pokok gaharu.
''Satu masa nanti syarikat ini boleh membeli hasil pokok gaharu daripada orang ramai dan kita sama-sama boleh menikmati hasilnya yang cukup lumayan," katanya sambil menambah orang ramai yang berminat boleh menghubungi syarikatnya di talianARAU 10 Feb. - Penanaman gaharu atau agarwood semakin mendapat tempat di negara ini apabila pelbagai pihak termasuk orang perseorangan mengambil peluang untuk memperoleh 'cecair emas' yang bernilai tinggi di pasaran antarabangsa.
Gaharu digunakan secara meluas dalam industri minyak wangi, produk perubatan, perubatan ayurvedic dan majlis keagamaan tertentu.
Permintaannya yang tinggi terhadap produk ini menyebabkan pokok gaharu yang tumbuh ratusan tahun dalam hutan sering 'diburu' walaupun perbuatan ini merupakan satu kesalahan kerana pokok dari spesies ini merupakan tanaman dilindungi.
Penanaman gaharu secara kecil-kecilan atau komersial membolehkan aktiviti penebangan gaharu di hutan dikurangkan dalam usaha menjaga khazanah yang begitu bernilai itu.
Bagaimanapun, penjualan gaharu dalam skala besar bukan perkara yang mudah kerana ia memerlukan pengesahan badan pemantau khas yang dikenali sebagai Rangkaian Pemantauan Perdagangan Hidupan Liar (
Tanpa pengesahan dari badan khas ini, penjualan gaharu menjadi sukar walaupun sesebuah negara itu mempunyai pengeluaran gaharu yang tinggi.
Menyedari potensi dan pentingnya pengesahan maklumat yang perlu diberikan kepada
Syed Razlan berkata, objektif penubuhan PGM adalah untuk memperbaiki kedudukan pengusaha gaharu yang kini menjalankan penanaman secara sendiri tanpa mendapat sebarang bantuan termasuk maklumat terkini mengenai penanamannya.
''Gaharu terdiri daripada pelbagai spesies iaitu aquilaria crassna, aquilaria malaccensis, aquilaria beccarian dan banyak lagi. Tetapi tahap kematangannya bergantung kepada kepelbagaian, ada yang memerlukan masa sehingga 15 tahun untuk mendapatkan gaharu.
''Bagi jenis aquilaria subintegra, proses kematangannya lebih pendek iaitu mengambil masa antara lima sehingga tujuh tahun untuk mengeluarkan gaharu," katanya di sini baru-baru ini.
Katanya, PGM juga bertanggungjawab memperkenalkan jenis baru bagi membolehkan para pengusaha gaharu memperoleh hasil dalam tempoh yang tidak terlalu lama seperti menggunakan jenis subintegra.
''Ramai pengusaha kini yang berlumba-lumba untuk menanam gaharu tetapi mereka tidak mengetahui kaedah yang betul terutama bagi membolehkan gaharu mengeluarkan minyak melalui suntikan atau menebuk batang pokok berkenaan.
''Kebanyakan mereka hanya mengharapkan penghasilan minyak gaharu daripada proses semula jadi iaitu dari agen ulat yang menebuk batang tanpa mengetahui adanya teknik baru dengan penggunaan kulat yang boleh menggalakkan pengeluaran gaharu,'' ujarnya.
Ada antaranya tidak mengetahui tempoh matang sebenar pokok gaharu yang ditanam sehingga mereka terpaksa menebang pokok yang tidak mengeluarkan minyak gaharu.
''Ini merupakan masalah yang dihadapi oleh pengusaha-pengusaha gaharu iaitu mereka tidak mempunyai maklumat yang mencukupi dalam mengusahakan tanaman ini apatah lagi berkaitan hal penjualan yang memerlukan seseorang itu mengesahkan bahawa gaharu yang dihasilkan itu bukan datang dari hutan.
Bagi sesiapa yang berminat untuk mendapatkan maklumat atau menyertai PGM mereka boleh menghubungi Setiausaha Agung PGM, Ahmad Sufiani Johari di talian 0126857338 atau melalui email di gaharu.malaysia@gmail.com
WHO would have thought that the gaharu tree, infected to the core with parasitic fungus, is a prized component in the making of perfumes and incense?
But to Ahmed Kamal Chowdhury, the CEO of Oud Line, these diseased trunks have been part of his family’s perfume business since 1973.
Explaining the correlation, Ahmed revealed that the diseased gaharu tree is the source of a rich dark resin within the heartwood known as oud by the Arabs. The secretion process of the resin, which is nature’s way of suppressing the parasitic attack, gives off a distinctive smell.
It is this aromatic property which makes oud highly sought after as an incense and perfume.
“In a natural forest only about seven per cent of the trees are infected by the fungus. This rarity makes oud valuable,” said Ahmed who has 24 years of experience as a perfumer.
The highest quality of resin has to come from a tree’s natural immune response to a fungal attack. If the tree has been artificially inoculated with the same fungus, the resin will be considered inferior.
According to Ahmed, the grading of oud lies in the experience of buyers like himself. For the uninitiated, there is a high chance that he may be cheated.
“The only way to make sure that you are getting genuine oud oil or incense is to go to a reputable dealer,” affirmed this Bangladeshi who set up Oud Line in Malaysia in 1999. The company also has boutiques in Dubai, Abu Dhabi, Jakarta and Sylhet, Ahmed’s home state in Bangladesh.
The best grades of oud are usually reserved as incense. It is only after the premium wood has been sifted out that the remaining lots are sent to a distillery. There the wood is finely chopped and soaked in water until they turn pulpy. This pulp is then placed in a still under a fire to extract oud oil. For 12 ml of oud oil, approximately seven kgs of chopped wood needs to go through the distillation process for about a week.
“Many French and Swiss perfume companies use oud oil as a basic note to give their perfume blends a richer touch. Samsara, a perfume by Guerlain, is one example,” Ahmed said.
Though the smell of oud oil may come across as over-powering and acrid to the first timer, Ahmed assured that one will get used to itafter a period of exposure.
“It is a healthy smell. When you get used to it, you will not like any other smell,” claimed Ahmed.
Ahmed also revealed that many people have misconceptions that oud is only used by the Arabs.
“The Japanese are the largest consumers of oud incense as they use it for religious ceremonies like the Kodo festival. The wood is also made into fashion accessories and sculptures and feng shui pieces,” he said.
To sample a whiff of oud, Oud Line is located at 68, Jalan Bukit Bintang, 55100, KL. Tel: 03-21455077.
No comments:
Post a Comment